Socialisatie

Uw heeft uw pup in huis en wil vol enthousiasme beginnen met de socialisatie. Maar doe het rustig aan! Hou de pup in ieder geval de eerste dagen in huis en tuin. Deze dient eerst de tijd te krijgen om bij te komen van de verhuizing en om te wennen z’n nieuwe huis en gezin. Pas daarna ga je langzaam aan beginnen met buiten lopen. Zorg dat er de eerste week weinig tot geen bezoek komt en verwacht niet veel van de pup. Jonge pups zijn gevoelig en raken snel overprikkeld.

Start met socialisatie in en om huis vóórdat de pup aan andere prikkels en locaties wordt blootgesteld.
Nog steeds wordt vaak geadviseerd om snel en veel te socialiseren. Dus dat de pup zoveel mogelijk meegemaakt moet hebben voor deze 4 maanden oud is. Geadviseerd wordt hem voor die tijd mee te nemen naar de markt, het winkelcentrum, het schoolplein, in het openbaar vervoer, naar een puppycursus in een groep en nog meer. Maar al deze activiteiten, bovenop alles wat al in en om huis geleerd en gesocialiseerd dient te worden, doet eerder kwaad dan goed. Daarnaast is het gros van deze activiteiten niet iets waar je een hond over het algemeen gelukkig mee maakt, dus als het geen noodzakelijk kwaad is hoeft hij dat naar mijn inziens niet te ondergaan. Gelukkig weten velen dit, maar lang nog niet iedereen. Daarom dit artikel.

Socialiseren en habitueren is iets wat tijdens het opgroeien van de pup volgehouden moet blijven worden. De eerste 14 tot 16 weken van zijn leven zijn erg belangrijk, maar het is niet dat het daarna per direct stopt. Wel zal het voor bepaalde dingen moeilijker zijn. Stel een “prioriteiten-lijstje” op betreffende de socialisatie afgestemd op uw leefwijze. Situaties waarin de hond als deze groter is niet wekelijks komt kunnen best even wachten. Niet alles hoeft dus voor die tijd! Bij een goede socialisatie maakt een pup geleidelijk aan op een positieve/neutrale manier kennis met prikkels die belangrijk zijn voor het ‘dagelijkse’ leven.

Zorg bij het ondernemen van nieuwe activiteiten altijd dat er twee dagen rust tussenzit. Op deze ‘rustdagen’ doet u de normale wandelingetjes maar onderneemt niks nieuws met de pup. Het is al snel te veel en de kans dat ze het verkeerde leren is groot.

Afstand
Laat de pup altijd eerst op afstand kennismaken met situaties die belangrijk zijn voor uw dagelijks leven met de hond. En bouw dit uit.
Bijvoorbeeld: u woont vlakbij een markt- winkelplein. Begin op ruime afstand op het moment dat het niet zo druk is. Belangrijk is dat de pup rustig blijft en zich goed voelt en niet overspoeld wordt met (ongevraagde en vaak ongewilde) aandacht en/of prikkels. Dan ga je in de opvolgende weken steeds iets dichterbij, maar bespaar hem een bezoek aan een drukke markt of winkelcentrum.

Zolang de pup rustig en kalm is leert hij de juiste dingen. Belangrijk is te kijken naar uw hond. Wat kan hij wel en niet aan. Kalmerende signalen en stresssignalen spelen hierin een belangrijke rol. Tijdens de lessen besteden we uitgebreid aandacht aan deze signalen en het interpreteren ervan.
Bij socialiseren gaat het om de kwaliteit niet de kwantiteit. Onderschat het effect van een negatieve ervaring niet.

Pups zijn gevoelig en raken snel overprikkeld. Wanneer er veel in korte tijd wordt gedaan, krijgt de pup te veel prikkels binnen en raakt deze gestrest. Door deze stress wordt de pup nog gevoeliger en is de kans op het ontstaan van ongewenst gedrag in deze situaties maar ook in het algemeen groter. Denk hierbij bv aan overmatig bijten in huis, in de lijn bijten en blaffen/ reactief gedrag.

Socialisatie met honden
De eerste en tevens belangrijkste momenten betreffende de socialisatie van uw pup met andere honden zijn de ontmoetingen die u heeft tijdens de korte wandelingetjes vanuit huis. De kans dat u juist dan honden tegenkomt is erg groot.
Veel pups vinden vreemde volwassen honden, in tegenstelling tot vreemde pups, heel spannend. Dit is overigens heel normaal. Als we het dan hebben over socialisatie is het dus van groot belang om dan te weten hoe te handelen is deze situaties. Tijdens de lessen gaan we de straat op en dit dus echt in praktijk oefenen.

Het idee dat u een groepscursus moet doen met de zeer jonge pup vanwege de ‘socialisatie’ (één keer per week?!) met andere honden is dus achterhaald en heeft daarnaast weinig met socialisatie te maken. Zie ook het artikel: “Sociaal contact – Is de hond een roedeldier?”
Het belangrijkste gebeurt namelijk dagelijks vanuit huis. Dat is dus waar het om draait en waar de begeleiding nodig is! Leren hoe de pup in die dagelijkse situaties en ontmoetingen met andere honden te begeleiden. De subtiele lichaamstaal leren zien en daarop inspelen; zorgen dat uw pup niet bang wordt, maar ook niet overdreven blij en druk wordt. Want in dat laatste geval is er een grote kans dat hij straks bij het zien van elke hond druk wordt, ernaar toe wil en niet goed meer bereikbaar is voor u.
Daarnaast is groepscursus de slechtste plek om nieuwe dingen te leren aan uw pup en geeft zelfs onnodig veel stress. (Dit stond jaren gelden al vermeld in de puppykalender van de licg.) Ik heb zelf vier jaar lang puppy-groepslessen (met max. 4 pups) gegeven dus spreek uit ervaring.

Nu beginnen alle puppy’s met privélessen en kunnen daarna door in een groep. Dit werkt fantastisch! Tijdens deze privélessen (waarin we eigenlijk ook altijd wel andere honden tegenkomen) is er aan het begin of eind vaak ook een andere pup, waardoor er desgewenst wel even een ontmoeting/contact is met een andere pup.

Advies: Zorg dus dat u zo vroeg mogelijk contact opneemt om de eerste les aan huis in te plannen. Bij voorkeur nog voor de komst van uw pup en anders in de eerste week.

Maatwerk
Socialiseren en opvoeden is maatwerk en kan in de beginfase daarom, als u het echt goed wil doen, in mijn ogen niet in een groep.

Ieder pup heeft een eigen karakter. Het karakter ligt voor een deel vast (genetisch bepaald) maar wordt verder bepaald/ beïnvloed door de ervaringen de pup opdoet. Elke pup leert op zijn eigen manier en eigen tempo. Elke socialisatie is dus anders.  En puppen hebben elk hun zijn eigen punten tijdens de socialisatie die meer of minder aandacht nodig hebben. Zo heeft de één meer begeleiding nodig in de ontmoeting met andere honden en de ander juist in de omgang met verkeer.

Dit geldt hetzelfde voor de ‘training’. De één heeft meer begeleiding nodig met los lopen en hier roepen terwijl de ander juist meer begeleiding nodig heeft bij het wandelen aan de lijn.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de begeleiding per eigenaar. Allemaal maatwerk dus!

Leren in rust
Om iets te leren is concentratie nodig. Jonge pups zijn erg snel afgeleid. Om iets aan te leren (bv.  Hier of Wacht) werkt het dus veel beter om dit met zo min mogelijk afleiding te doen. Pas daarna ga je werken met afleiding.

Door samen en in alle rust te startten en oefenen leren u en uw pup sneller en beter en ontstaat een hechtere band. De basis is veel beter en stabieler. Het werken met afleiding bouwen we tijdens de lessen stapsgewijs op.

Daarbij komt ook dat een goede band met de pup zorgt voor meer aandacht voor u. Een goede band moet eerst opgebouwd worden, dat duurt even. Een band opbouwen is iets wat u samen doet en in rust. Pas als er een basis is, u en de pup elkaar iets beter kennen en er meer een band komt, kan de uitdaging voor ‘werken’ met meer afleiding aangegaan worden. Dit kan dan door de vervolg-/ basiscursus in groepsverband te gaan volgen.

Met een puppygroep wordt bovenstaand verhaal volledig omgekeerd. Met enorme afleiding (andere pups) dient aandacht en iets nieuws geleerd te worden. Het gaat moeilijker en geeft meer stress bij zowel pup als eigenaar. Voor beide wordt het onnodig moeilijk gemaakt.

Privéles duurder?
Vaak wordt gedacht dat privéles veel duurder is dan groepsles. Dit ligt er maar net aan hoe u het bekijkt. Gaat u het op prijzen naast elkaar leggen… ja dan bent u meer geld kwijt.

Maar kijkt u naar het eindresultaat dan is privéles altijd goedkoper! Bij privéles haalt u er veel meer uit, omdat het aangepast wordt op u en de hond. Onder de eindstreep heeft u minder lessen nodig, dus valt het heel erg mee.

Een goed begin is het halve werk. Heel cliché maar het gaat hier zeker op. Door de juiste start te maken voorkomt u later veel ongewenst gedrag. Het bespaart u niet alleen stress, maar ook geld. Anders zou er weer hulp ingeschakeld moeten worden om het ongewenste gedrag op te lossen.

Geschreven door Annemiek. Hondenservice Annemiek.

Heeft u nog vragen bel dan gerust op 06-57211589 of geef u op via het inschrijfformulier.

Menu