Privé Puppycursus & opvoedbegeleiding

Een andere benadering in het opvoeden van puppy’s.

Het draait in de privé puppycurus om het echt leren begrijpen van uw pup en hem de juiste begeleiden te geven in alledaagse situaties. Dit op een manier waarbij rekening wordt gehouden met de emoties van de hond. Helpen om in bepaalde situaties meer zelfvertrouwen te krijgen en in andere situaties misschien juist weer iets ‘af te remmen’/ meer rust en ‘beleefdheid’ te leren.
We werken op een manier waarbij er een relatie opgebouwd wordt met de hond gebaseerd op vertrouwen en samenwerken. Kennis van de hondentaal, de behoeften van de hond en hoe ze leren zijn daarbij erg belangrijk.

U leert de hond begrijpen, begeleiden en begrenzen in alledaagse situaties. U leert hoe ze de vaardigheden bij te brengen die de huidige maatschappij vraagt, zonder veel commando’s en met oog voor hun behoeften en keuzemogelijkheden.
Daarnaast maken we een begin met het leren aanbieden van van neus- en hersenwerk, zodat u de pup de uitdaging kan geven die past bij de natuurlijke behoeften.

In de puppycursus in een paar woorden:

 • Opvoeden: omgaan met bijtgedrag, opspringen (binnen en buiten), zindelijkheid, alleen leren zijn enz. enz…
 • Wandelen zonder trekken en omgaan met andere honden, mensen en verkeer
 • “Hier” en “Wacht”
 • Werken aan een relatie gebaseerd op begrip, vertrouwen en respect
 • Vanuit vertrouwen leren voorwerpen te ‘delen’ met u
 • Behoeften van de hond
 • Stressreductie
 • Hondentaal/ lichaamstaal
 • Socialisatie
 • Neus- en hersenwerk

Commando’s/ controle en roedelleiderschap maken plaats voor echte communicatie en samenwerken
Het samenleven met de hond is veel meer dan de hond leren commando’s op te volgen. Het begrijpen van de lichaamstaal en de behoeften van een hond zijn hierin leidend en niet het aanleren van commando’s. ‘Hier en ‘Wacht’ komen wel aan bod. Ik noem het trainingsarm. Wat inhoudt dat we het doel bereiken zonder het gebruiken van allerlei commando’s waarin we zelfs de houding van hond bepalen. Het gaat vaak om rust en beheersing (niet trekken aan de lijn, niet opspringen) en niet om ‘naast’, ‘zit’ of ‘af’.

Alles echt in de praktijk
Vanuit uw huis, bij mij op het veld in Zwijndrecht, in het park/ op straat en in een rustig losloopgebied. U leert vanuit de dagelijkse situaties uw puppy te begrijpen en hoe te begeleiden.

Leren in rust
Om iets te leren is concentratie nodig. Jonge pups zijn erg snel afgeleid. Iets aanleren (bv. Hier of Wacht) werkt dus veel beter in een omgeving met weinig afleiding. Door samen en in rust te startten leren u en uw pup sneller en beter en ontstaat een hechtere band. De basis is veel beter en stabieler. Het werken met afleiding bouwen we tijdens de lessen stapsgewijs op.

Elke hond is anders, maar ook elke eigenaar is anders
Socialiseren en de basis leggen van de opvoeding en training is maatwerk. Zowel voor de hond als de eigenaren.
Hier spelen we tijdens de lessen volop op in. U kan met twee volwassenen deelnemen aan de lessen en ook de kinderen erbij betrekken. Een pup ontwikkeld zich snel en het opvoeden en opbouwen van een band begint al bij het ophalen. Neem dus het liefst al voor de komst van uw puppy contact op. Zo kunt u zo snel mogelijk starten.

De opstartles is altijd bij u aan huis. Het beste is om deze les zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. We behandelen de belangrijkste punten rondom het begeleiden van de pup (denk hierbij o.a. aan zindelijkheid, slaap, buiten lopen en het opbouwen/ ondernemen van activiteiten) en al uw vragen worden beantwoord. Theorie en praktijk.  Deze les duurt 75 minuten en is inclusief informatiegids. Deze les kan apart afgenomen worden.
De vier vervolglessen plannen we per keer samen in. Meestal doen we één les vanuit huis; één op de omheinde privé-locatie in Zwijndrecht die ik huur; één les in bv. het Baxpark en de laatste les in een rustig losloopgebied. Echter kan dit per situatie verschillen en wordt afgestemd op u en de pup. Deze lessen duren 40 minuten. Natuurlijk met korte pauzes om de spanning van de opgedane indrukken te laten zakken. Soms kan het nodig zijn om de eerste vervolgles iets korter te houden, omdat de pup het simpelweg nog niet zo lang trekt in een omgeving met allemaal nieuwe geuren en geluiden.

Klik hier voor informatie over socialisatie.

Voorwaarden voor het volgen van de puppycursus.
Het is voor mij heel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het welzijn van de hond. Een pup opvoeden kost veel tijd en toewijding. Elke pup is anders, en het is belangrijk daarnaar te kijken en van daaruit te gaan werken, maar er zijn een paar basis voorwaarden voor de cursus. Deze voorwaarden hebben alles te maken met het welzijn/ natuurlijk gedrag en de behoeften van de pup.

 • De pup wordt thuis niet voor lange tijd opgesloten in een extreem kleine ruimte. Er dient gezorgd te worden voor een wat grotere ruimte, zodat de hond kan bewegen en keus heeft om elders te liggen. Bijvoorbeeld een puppyren die gekoppeld is aan de bench. Zie ook: artikelen -> Slapende honden.
 • De pup dient zich eerst comfortabel en veilig te voelen. Deze mag in het begin dus altijd bij u zijn (ook ’s nachts!) en u laat de hond de eerste tijd nog niet meerdere uren per dag volledig alleen thuis. Dit dient eerst langzaam geoefend te worden.
 • De pup draagt een borsttuig (‘lijnbevestiging’ op de rug) en een vaste lange lijn van 3 meter of langer tijdens het uitlaten. Geen flexilijn/ uitrollijn.

Als u zich hierin kan vinden krijgt u mijn volledige toewijding en energie en deel ik graag al mijn kennis met u om te helpen de pup te begeleiden tot een fijne kameraad met een mooi hondenleven.

Klik hier voor meer informatie waarom een hondentuig.
De eerste les zal ik lijnen en tuigjes meenemen zodat er gepast kan worden. Als er een geschikt tuig bij zit kunt u deze gelijk aanschaffen.

Menu