Privé Puppycursus / opvoedbegeleiding

Geen traditionele puppycursus!

De lessen van de puppycursus zijn maatwerk. Tijdens onze individuele sessies krijgt u vernieuwende inzichten en staan het welzijn en de eigenheid van de pup voorop. Kernwaarden zijn: vrijheid, veiligheid, respect en duidelijkheid.

Het is belangrijk dat u in de basis de pup echt wilt leren begrijpen. We gaan voorbij aan overvloedig trainen en afleiden en blijven dichtbij de natuur van de hond.

Tijdens onze lessen ontstaat er inzicht in de emoties, het gedrag en de behoeften van uw puppy. Bij u thuis en tijdens het wandelen leert u kijken vanuit het perspectief van de hond. Het gaat om elkaar leren begrijpen, samen beleven en vaardigheden leren in het echte leven. Het is geen trainingsmethode, maar een manier van samenleven. Samenleven vanuit vrijheid en verbinding.

De puppycurus is zeer veelomvattend. We hebben we het in de basis natuurlijk over zindelijkheid, happen in handen en in voorwerpen, slapen, opspringen enz. Maar we gaan veel verder. U leert kijken vanuit het perspectief van de pup. U krijgt inzicht in hoe het beste de nieuwe wereld te introduceren, zodat uw pup straks ontspannen buiten kan lopen. Leren zien wat hij aangeeft en hoe u daarmee omgaat. Leren hoe u ontmoetingen met mensen begeleid en ontmoetingen met andere honden worden ook echt in de praktijk gedaan. We maken korte wandelingetjes waarin dit alles aan bod komt. Zo ook het omgaan met op straat vanalles in de bek nemen, gaan zitten en in de lijn happen. Vanaf les 1 krijgt krijgt u al inzichten met betrekking tot het wandelen zonder trekken en hoe u contact met u stimuleert.
De eerste tijd hoort een pup niet alleen te zijn, maar inzichten van wat er van belang is voor het opbouwen van het leren alleen krijgt u ook. Evenals hoe het samen slapen afbouwen indien dit wenselijk is.  Naast voorgaande komen oefeningen zoals “hier” en “wacht” aan bod. Leert u hoe de pup gevonden voorwerpen wil delen/ afgeven aan u vanuit vertrouwen en besteden we nog wat aandacht aan Neus- en hersenwerk.

Een combinatie van praktijk en theorie.


De opstartles is altijd bij u aan huis. We nemen uw vragen door en het is een combinatie van theorie en praktijk. Deze les duurt 1,5 uur. Het beste is om deze les zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Deze les kan ook apart afgenomen worden.

De vervolglessen plannen we per keer samen in. Evenals de locatie. Deze lessen duren circa 50 minuten. Natuurlijk met korte pauzes om de spanning van de opgedane indrukken te laten zakken. Aan het eind van onze korte wandelingetjes bespreken we bij huis of de auto nog het een en ander. De pup kan dan alvast rusten/slapen.
Samen maken we wandelingetjes vanuit huis of in een park (b.v. het Burg. Bax. park in H.I.A.). Van deze lessen krijgt u van de besproken onderwerpen en adviezen in grote lijnen nog een ‘overzicht’ per email. Aangevuld met eventuele ander belangrijke onderwerpen op dat moment maar die niet ter sprake zijn gekomen.

Samenwerken en vaardigheden leren voor het dagelijks leven

Elke hond is anders, maar ook elke eigenaar is anders
Socialiseren en de basis leggen van de opvoeding en training is maatwerk. Zowel voor de hond als de eigenaren. Hier spelen we tijdens de lessen volop op in. U kan met meerdere deelnemen aan de lessen. Kinderen kunnen afhankelijk van gedrag en leeftijd mee en bij bepaalde elementen betrokken worden.
Klik hier voor informatie over socialisatie.

Wanneer u openstaat voor nieuwe inzichten, hondenwelzijn hoog heeft staan en aan onderstaande verwachtingen kunt voldoen…. dan is dit de puppycursus voor u!
  • Er wordt in de omgang met de pup geen gebruik gemaakt van intimidatie, angst en fysieke correcties.
  • De pup dient zich eerst comfortabel en veilig te voelen. Deze wordt voorlopig nog niet alleen gelaten en mag in het begin dus altijd bij u zijn. Ook ’s nachts! Na een gewennings-periode kan het alleen zijn langzaam geoefend gaan worden. Evenals het alleen slapen indien dit wenselijk is.
  • De pup wordt thuis niet voor lange tijd opgesloten in een bench. Bij langdurige begrenzing dient de plek groter te zijn dan enkel 1 slaapplek waar languit gelegen kan worden. Ruimte om te wisselen van ligplek en om even een paar stappen te kunnen zetten. Hierbij kunt u o.a. denken aan een puppyren (evt. aan de bench vastgemaakt) of het gebruiken van een klemhekje. Zie ook: artikelen -> ‘Slapende honden’ en ‘Een bench?’.
  • De pup draagt een borsttuig (‘lijnbevestiging’ op de rug) en een vaste lange lijn van 3 meter of langer tijdens het uitlaten. Geen flexilijn/ uitrollijn.

Klik hier voor meer informatie waarom een hondentuig.
De eerste les zal ik lijnen en tuigjes meenemen zodat er gepast kan worden. Als er een geschikt tuig bij zit kunt u deze gelijk aanschaffen.

*Als u de pré-puppyles afneemt dan plannen we de eerste puppyles/ opstartles aan huis ergens in de tweede week dat u de pup heeft.
Neemt u de pré-puppyles niet af, dan is het advies om al aan het eind van de eerste week te starten met de puppycursus. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt voor deze eerste les. De eerste les van de puppycursus is altijd bij u aan huis.

Menu