Privé Puppycursus & opvoedbegeleiding

Geen traditionele puppycursus!

De lessen van de puppycursus zijn maatwerk. U krijgt vernieuwende inzichten tijdens onze individuele sessies en hondenwelzijn staat voorop. Een pup heeft zo zijn eigen behoeftes en het is belangrijk daarin te voorzien. Het is een essentieel onderdeel van een band opbouwen gebaseerd op veiligheid, vertrouwen en respect.

Opvoeden en een basis leggen begint zodra u de pup ophaalt. Of eigenlijk nog daarvoor…. Het is zo cruciaal om juist de hele vroege fase goed aan te pakken. In ieder geval een juiste overgang van het leven bij de fokker naar dat van u. Een goed begin is het halve werk. Begin zo vroeg mogelijk*. Bij voorkeur al vóórdat de pup er is!

Het is belangrijk dat u in de basis de pup echt wilt leren begrijpen en deze graag op een natuurlijke ‘vrije’ wijze wilt opvoeden.
Het draait in de privé puppycursus om het gedrag van de pup echt te leren begrijpen (lichaamstaal en behoeften) en deze te begeleiden in het dagelijks leven. Het gaat om vaardigheden leren voor het dagelijks leven en niet om ‘zit’ en ‘af’…. Vaardigheden voor u, hoe u de pup helpt/ begeleidt. En vaardigheden voor de hond om om te kunnen gaan met alle prikkels die horen bij het dagelijks leven in de randstad. Naast praktische handvatten, vereist dit kennis van u als eigenaar.

Wij als mens nemen een hond. Het minste wat we kunnen doen is ons verdiepen in hun taal en behoeften. Leren over hoe een hond communiceert, wat hij ‘zegt’/ laat zien en wat hij nodig heeft van u. Ontspannen wandelen aan de lijn is iets waar vanaf les 1 aandacht aan wordt besteed. Naast voorgaande komen oefeningen zoals “hier” en “wacht” aan bod. Leert u hoe de pup gevonden voorwerpen wil delen/ afgeven aan u vanuit vertrouwen en besteden we nog wat aandacht aan Neus- en hersenwerk.

Keuzevrijheid, veiligheid, vertrouwen en duidelijkheid.

Een combinatie van praktijk en theorie.


De opstartles is altijd bij u aan huis. Het is een combinatie van theorie en praktijk. Deze les duurt 75 minuten. Het beste is om deze les zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. We behandelen de belangrijkste punten rondom het begeleiden van de pup. Denk hierbij o.a. aan het bieden van veiligheid, keuzes en slaap. Maar ook omgaan met zindelijkheid, buiten lopen en het opbouwen/ ondernemen van activiteiten. Uiteraard beantwoorden we dan ook gelijk de eerste vragen die u tot dan toe heeft. Daarnaast gaan we natuurlijk ook even met de pup naar buiten. Deze les kan ook apart afgenomen worden.

De vier vervolglessen plannen we per keer samen in. Evenals de locatie. Deze lessen duren 40 minuten. Natuurlijk met korte pauzes om de spanning van de opgedane indrukken te laten zakken.
Samen maken we wandelingetjes vanuit huis of in een park (b.v. het Burg. Bax. park in H.I.A.), waarin we inspelen op gebruikelijke dagelijkse dingen. Zoals andere honden, wandelaars, fietsers en overig verkeer. Maar ook hoe omgaan met het feit dat ze veel in hun bek nemen. Zowel u als de hond vaardigheden leren voor in het dagelijks leven in plaats van een cursus waarin u leert de hond allerlei oefeningen voor u te doen.

Samenwerken en vaardigheden leren voor het dagelijks leven

Elke hond is anders, maar ook elke eigenaar is anders
Socialiseren en de basis leggen van de opvoeding en training is maatwerk. Zowel voor de hond als de eigenaren. Hier spelen we tijdens de lessen volop op in. U kan met meerdere deelnemen aan de lessen. Kinderen kunnen afhankelijk van gedrag en leeftijd mee en bij bepaalde elementen betrokken worden.
Klik hier voor informatie over socialisatie.

Wanneer u openstaat voor nieuwe inzichten, hondenwelzijn hoog heeft staan en aan onderstaande verwachtingen kunt voldoen…. dan is dit de puppycursus voor u!
  • Er wordt in de omgang met de pup geen gebruik gemaakt van intimidatie, angst en fysieke correcties.
  • De pup dient zich eerst comfortabel en veilig te voelen. Deze wordt voorlopig nog niet alleen gelaten en mag in het begin dus altijd bij u zijn. Ook ’s nachts! Na een gewennings-periode kan het alleen zijn langzaam geoefend gaan worden. Evenals het alleen slapen indien dit wenselijk is.
  • De pup wordt thuis niet voor lange tijd opgesloten in een bench. Bij langdurige begrenzing dient de plek groter te zijn dan enkel 1 slaapplek waar languit gelegen kan worden. Ruimte om te wisselen van ligplek en om even een paar stappen te kunnen zetten. Hierbij kunt u o.a. denken aan een puppyren (evt. aan de bench vastgemaakt) of het gebruiken van een klemhekje. Zie ook: artikelen -> ‘Slapende honden’ en ‘Een bench?’.
  • De pup draagt een borsttuig (‘lijnbevestiging’ op de rug) en een vaste lange lijn van 3 meter of langer tijdens het uitlaten. Geen flexilijn/ uitrollijn.

Klik hier voor meer informatie waarom een hondentuig.
De eerste les zal ik lijnen en tuigjes meenemen zodat er gepast kan worden. Als er een geschikt tuig bij zit kunt u deze gelijk aanschaffen.

*Als u de pré-puppyles afneemt dan plannen we de eerste puppyles/ opstartles aan huis ergens in de tweede week dat u de pup heeft.
Neemt u de pré-puppyles niet af, dan is het advies om al aan het eind van de eerste week te starten met de puppycursus. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt voor deze eerste les. De eerste les van de puppycursus is altijd bij u aan huis.

Menu