Privé Puppycursus / opvoedbegeleiding

Tijdelijke klantenstop. Zie hoofdpagina.Vanaf juni is het weer mogelijk om nieuwe begeleidingen te starten.

Geen traditionele puppycursus!

Het gaat om samen vaardigheden leren in het echte leven. Het is geen trainingsmethode, maar een manier van samenleven. Samenleven vanuit vrijheid en verbinding.
Tijdens onze lessen ontstaat er inzicht in de emoties, communicatie, het gedrag en de behoeften van uw puppy. In en om huis in alledaagse situaties leert u begeleiding geven waarbij we dichtbij de natuur van de hond blijven. Hierbij is keuzevrijheid binnen de regels en begrenzingen de rode draad. Bij u thuis en tijdens het wandelen leert u kijken vanuit het perspectief van de hond.

Kernwaarden zijn: eigenheid, keuzevrijheid, veiligheid en duidelijkheid.

U leert kijken vanuit het perspectief van de pup en krijgt inzicht in hoe het beste de nieuwe wereld te introduceren. Leren zien wat hij aangeeft en hoe u daarmee omgaat. Leren hoe u ontmoetingen met mensen begeleid, maar hem ook leren deze op straat juist met rust te laten én ontmoetingen met andere honden worden ook echt in de praktijk gedaan.  We maken korte wandelingetjes waarin dit alles aan bod komt. Zo ook het omgaan met op straat vanalles in de bek nemen, gaan zitten en in de lijn happen. Vanaf les 1 krijgt krijgt u al inzichten met betrekking tot het wandelen zonder trekken en hoe u contact met u stimuleert.
De eerste tijd hoort een pup niet alleen te zijn, maar inzichten van wat er van belang is voor het opbouwen van het leren alleen zijn krijgt u ook. Evenals hoe het samen slapen afbouwen indien dit wenselijk is.  Naast voorgaande komen oefeningen zoals “hier” en “wacht” aan bod. Leert u hoe de pup gevonden voorwerpen wil delen/ afgeven aan u vanuit vertrouwen en besteden we nog wat aandacht aan Neus- en hersenwerk.
En natuurlijk hebben we het ook over zindelijkheid, happen in handen en in voorwerpen, slapen, opspringen enz. Altijd vanuit; wat is het beste voor dit zeer sociale dier in deze fase?

Vanuit de holistische benadering komen vaak ook voeding, vaccinatie en ontworming+ontvlooiing ter sprake.

Een combinatie van praktijk en theorie.

De opstartles is altijd bij u aan huis en duurt circa 1,5 uur. We nemen uw vragen door en u krijgt inzicht hoe vanuit rust en met het oog op veiligheid, keuzevrijheid en verbinding invulling te geven aan de komende 1-2 weken. Ook zal er binnen en buiten ook direct wat in praktijk gezien en gedaan worden. Rustig aan en aangepast aan wat de pup laat zien/waar die aan toe is. Het beste is om deze les zo snel mogelijk te laten plaatsvinden*. Deze les kan ook apart afgenomen worden.

De vervolglessen duren circa 50 minuten. Eerst nog wandelingetjes vanuit huis gecombineerd met thuis nog het een en ander doornemen. Daarna kunnen we de lessen ook op andere locaties laten plaatsvinden. Om zo in een andere omgeving met andere situaties weer allerlei nuttige inzichten te krijgen. Natuurlijk zijn de wandelingetjes met korte ‘pauzes’ voor de pup om de spanning van de opgedane indrukken te laten zakken. Aan het eind van onze wandelingetjes bespreken we bij de auto nog het een en ander. De pup kan dan alvast rusten/slapen.
Bij voorkeur vinden de vervolglessen buiten in het ‘echte leven’ plaats, maar les op een stille en volledig omheinde privé locatie behoort ook tot de mogelijkheden. Het volgen van een ‘duo-les’ (dus samen met een andere pup) of een halve les samen met iemand anders, is bespreekbaar wanneer u in ieder geval 3 lessen heeft gehad.
Onder  Socialisatie  kunt u lezen hoe het dan zit met privéles en omgang met andere honden.

Wanneer bovenstaande u aanspreekt
én
u mee kunt gaan in onderstaande verwachtingen…. dan is dit de puppycursus voor u!

  • Er wordt in de omgang met de pup geen gebruik gemaakt van intimidatie, angst en fysieke correcties.
  • De pup dient zich eerst comfortabel en veilig te voelen. Deze wordt voorlopig nog niet alleen gelaten en mag in het begin dus altijd bij u zijn. Ook ’s nachts! Na een gewennings-periode kan het alleen zijn langzaam geoefend gaan worden. Evenals het alleen slapen indien dit wenselijk is.
  • De pup wordt thuis niet voor lange tijd opgesloten in een hele kleine ruimte. Dus ook ‘s nachts niet. De plek waarin de pup eventueel lange tijd begrensd wordt dient naast een slaapplek ook ruimte te bieden aan de mogelijkheid wat stappen te kunnen zetten en elders te gaan liggen indien wenselijk. Hierbij kunt u o.a. denken aan een puppyren (evt. aan de bench vastgemaakt) of het gebruiken van een klemhekje om een ruimte op te delen. Dit in het kader van keuzevrijheid binnen de grenzen/ beperkingen die opgelegd worden. Tegemoet komen in hun behoeften/ natuurlijk gedrag. Zie ook: artikelen -> ‘Slapende honden’ en ‘Een bench?’.
  • De pup draagt een borsttuig (‘lijnbevestiging’ op de rug) en de eerste tijd een vaste lange lijn van 3 meter of langer tijdens het uitlaten. Nog even geen flexilijn/ uitrollijn.

We hebben altijd eerst een telefonisch intakegesprek en kunnen aansluitend dan ook de eerste les plannen. Wees er op tijd bij! Momenteel zit er 5 tot 6 weken tussen ons eerste telefonisch contact en de opstartles.

Klik hier voor meer informatie waarom een hondentuig.
De eerste les zal ik lijnen en tuigjes meenemen zodat er gepast kan worden. Als er een geschikt tuig bij zit kunt u deze gelijk aanschaffen.

*Als u de pré-puppyles afneemt dan plannen we de eerste puppyles/ opstartles aan huis meestal circa 1,5 nadat de pup is gekomen.
Neemt u de pré-puppyles niet af, dan is het advies om al na circa 5 dagen de opstartles te plannen. Om al vroeg vanuit deze mooie manier met de pup om te gaan en samen te gaan beleven en groeien. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt voor deze eerste les. De eerste les van de puppycursus is altijd bij u aan huis.

Menu