Privé Puppycursus / opvoedbegeleiding

Geen traditionele puppycursus!

Het gaat om samen vaardigheden leren in het echte leven. Het is geen trainingsmethode, maar een manier van samenleven. Samenleven vanuit vrijheid en verbinding.
Tijdens onze lessen ontstaat er inzicht in de emoties, communicatie, het gedrag en de behoeften van uw puppy. In en om huis in alledaagse situaties leert u begeleiding geven waarbij we dichtbij de natuur van de hond blijven. Hierbij is keuzevrijheid binnen de regels en begrenzingen de rode draad. Bij u thuis en tijdens het wandelen leert u kijken vanuit het perspectief van de hond.

Kernwaarden zijn: eigenheid, keuzevrijheid, veiligheid en duidelijkheid.

U leert kijken vanuit het perspectief van de pup en krijgt inzicht in hoe het beste de nieuwe wereld te introduceren. Leren zien wat hij aangeeft en hoe u daarmee omgaat. Leren hoe u ontmoetingen met mensen begeleid, maar hem ook leren deze op straat juist met rust te laten én ontmoetingen met andere honden worden ook echt in de praktijk gedaan. Socialisatie We maken korte wandelingetjes waarin dit alles aan bod komt. Zo ook het omgaan met op straat vanalles in de bek nemen, gaan zitten en in de lijn happen. Vanaf les 1 krijgt krijgt u al inzichten met betrekking tot het wandelen zonder trekken en hoe u contact met u stimuleert.
De eerste tijd hoort een pup niet alleen te zijn, maar inzichten van wat er van belang is voor het opbouwen van het leren alleen zijn krijgt u ook. Evenals hoe het samen slapen afbouwen indien dit wenselijk is.  Naast voorgaande komen oefeningen zoals “hier” en “wacht” aan bod. Leert u hoe de pup gevonden voorwerpen wil delen/ afgeven aan u vanuit vertrouwen en besteden we nog wat aandacht aan Neus- en hersenwerk.
En natuurlijk hebben we het ook over zindelijkheid, happen in handen en in voorwerpen, slapen, opspringen enz. Altijd vanuit; wat is het beste voor dit zeer sociale dier in deze fase?

Vanuit de holistische benadering komen vaak ook voeding, vaccinatie en ontworming+ontvlooiing ter sprake.

Een combinatie van praktijk en theorie.

De opstartles is altijd bij u aan huis en duurt circa 1,5 uur. We nemen uw vragen door en het is een combinatie van theorie en praktijk. Het beste is om deze les zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Deze les kan ook apart afgenomen worden.

De vervolglessen duren circa 50 minuten. Samen maken we wandelingetjes vanuit huis of in een park (b.v. het Burg. Bax. park in H.I.A.). Natuurlijk met korte pauzes om de spanning van de opgedane indrukken te laten zakken. Aan het eind van onze korte wandelingetjes bespreken we bij huis of de auto nog het een en ander. De pup kan dan alvast rusten/slapen.
Van deze lessen krijgt u van de besproken onderwerpen en adviezen in grote lijnen nog een ‘overzicht’ per email. Eventueel nog aangevuld met andere belangrijke onderwerpen.

Wanneer bovenstaande u aanspreekt
én
u mee kunt gaan in onderstaande verwachtingen…. dan is dit de puppycursus voor u!

  • Er wordt in de omgang met de pup geen gebruik gemaakt van intimidatie, angst en fysieke correcties.
  • De pup dient zich eerst comfortabel en veilig te voelen. Deze wordt voorlopig nog niet alleen gelaten en mag in het begin dus altijd bij u zijn. Ook ’s nachts! Na een gewennings-periode kan het alleen zijn langzaam geoefend gaan worden. Evenals het alleen slapen indien dit wenselijk is.
  • De pup wordt thuis niet voor lange tijd opgesloten in een hele kleine ruimte. Dus ook ’s nachts niet. De plek waarin de pup eventueel lange tijd begrensd wordt dient naast een slaapplek ook ruimte te bieden aan de mogelijkheid wat stappen te kunnen zetten en elders te gaan liggen indien wenselijk. Hierbij kunt u o.a. denken aan een puppyren (evt. aan de bench vastgemaakt) of het gebruiken van een klemhekje om een ruimte op te delen. Dit in het kader van keuzevrijheid binnen de grenzen/ beperkingen die opgelegd worden. Tegemoet komen in hun behoeften/ natuurlijk gedrag. Zie ook: artikelen -> ‘Slapende honden’ en ‘Een bench?’.
  • De pup draagt een borsttuig (‘lijnbevestiging’ op de rug) en de eerste tijd een vaste lange lijn van 3 meter of langer tijdens het uitlaten. Nog even geen flexilijn/ uitrollijn.

We hebben altijd eerste een telefonisch intakegesprek en kunnen aansluitend dan ook de eerste les plannen. Wees er op tijd bij! Wegens drukte en vakantie in december zit er momenteel bijna 7 weken tussen het intakegesprek en de eerste les.

Klik hier voor meer informatie waarom een hondentuig.
De eerste les zal ik lijnen en tuigjes meenemen zodat er gepast kan worden. Als er een geschikt tuig bij zit kunt u deze gelijk aanschaffen.

*Als u de pré-puppyles afneemt dan plannen we de eerste puppyles/ opstartles aan huis ergens in de tweede week dat u de pup heeft.
Neemt u de pré-puppyles niet af, dan is het advies om al aan het eind van de eerste week te starten met de puppycursus. Zorg dat u op tijd een afspraak maakt voor deze eerste les. De eerste les van de puppycursus is altijd bij u aan huis.

Menu