Mijn pup wil niet meelopen…

De eerste tijd is het buiten op straat lopen voor de pup een zeer spannende onderneming. Al die nieuwe indrukken. En dan te bedenken dat velen dit al moeten doen terwijl ze nog geen dag bij hun nieuwe eigenaren zijn. Dit vaak ook nog eens als enige hond; dus zonder steun van broertjes/zusjes of een volwassen hond.

Wanneer de pup met 8-9 weken bij je komt, krijgt deze te maken met enorm veel nieuwe indrukken. Hij heeft al enorm veel te zien, te horen en vooral te ruiken in zijn nieuwe huis en de tuin of balkon. Dit doet al genoeg met hem.
Zich eerst veilig en comfortabel voelen heeft prioriteit boven naar buiten de straat op.

Geef de pup eerst meerdere dagen de tijd om bij te komen van de verhuizing en te wennen aan z’n nieuwe huis en mensen, alvorens met hem de straat op te gaan.

Wanneer je exact start met een wandelingetje aan de lijn buiten de tuin verschilt per pup en situatie. Kijk naar de hond. De één heeft meer tijd nodig dan de ander.
Zich veilig kunnen voelen in huis en tuin/ balkon is een basisbehoefte waar eerst aan moet worden voldaan voor je verder kan.

Het lopen op straat aan de lijn dient rustig opgebouwd te worden. Dit is voor veel pups iets wat ze nog nooit hebben gedaan.

Belangrijk is je zoveel mogelijk in de pup proberen te verplaatsen. Wat betreft het buiten lopen; ga na

  • Heeft hij dit al eens gedaan? Het buiten lopen op straat aan de lijn is iets wat veel fokkers niet oefenen met de pups. Iets volkomen nieuws dus voor de pup.
  • Hoe woonde hij bij de fokker? En hoe woon je zelf? Vaak zit daar duidelijk verschil in. Pups van iemand in een rijtjeshuis (los van of ze wel of niet geoefend hebben met uitlaten aan de lijn) zijn in ieder geval al meer gewend qua omgevingsgeluiden dan pups van iemand die wat meer buitenaf wonen.

Hoe groter het verschil tussen jouw situatie en die van de fokker des te meer het van de pup vraagt. Onderschat dat niet.

Begin eerst kort met het wennen aan het tuigje en de lijn in de tuin. Eerst een paar keer alleen het tuigje zonder lijn en daarna pas met de lijn eraan. Gebruik een vaste lichtgewicht lange lijn van 3 meter en bij voorkeur een y-tuig (zie de webshop).

Eenmaal naar buiten de straat op aan de lijn, kies je een rustig moment en neem je de tijd. Begin eventueel in de deuropening of net daarbuiten. Lekker samen zitten en kijken. Veilig bij huis en met jou in contact.
Van daaruit ga je het elke dag uitbouwen en lopen. Enkele meters is vaak al genoeg. Veel pups zullen met het lopen al snel gaan zitten. Ga niet gelijk lokken en aanmoedigen, maar geef hem de tijd. Ga al helemaal niet lokken met snoep. Hierdoor wordt de pup op dat moment over z’n grens getrokken en is de kans op schrikreacties groter.

Het zitten is een kalmerend signaal. Hij vindt het spannend en heeft veel te horen, zien en ruiken. Geef je pup de tijd om alles in zich op te nemen en te verwerken. Hou de lijn slap en wacht. Zodra alles verwerkt is zal hij vaak weer gaan lopen.
Wil hij de eerste keren niet verder? Respecteer dat dan. Je kan op dat punt samen met je pup lekker zitten en rondkijken. Ook al is dat op nog geen 5 meter van huis vandaan. Kijk of daar samen zitten en misschien wat masseren hem helpt ontspannen. Daarna ga je weer terug. Probeer het later die dag of de dag erop nog een keer, je zal snel zien dat hij zelf kiest om verder te lopen. Als het beter gaat kan de frequentie ook omhoog.

Het is belangrijk om niet gelijk te gaan lokken en aanmoedigen als de pup stil gaat staan of gaat zitten. Ga al helemaal niet lokken met snoep. Hierdoor wordt de pup op dat moment over z’n grens getrokken en is de kans op schrikreacties groter. Door alles in zijn eigen tempo goed in zich op te nemen en te verwerken zal hij dingen minder spannend vinden en al snel minder gaan zitten en beter meelopen. De nieuwsgierigheid overwint het vaak.
(Deze manier voorkomt ook op de langere termijn ongewenst gedrag. Pups die in het begin moeite hadden buiten en veel gelokt/‘gepusht’ zijn vertonen vaker vanaf 4,5-6 maanden blafgedrag op straat.)

Laat je pup buiten lekker snuffelen/ruiken en wacht tot hij klaar is!
Doe je dat met regelmatig niet en ’roep’ of trek je hem weg, dan is de kans op o.a. frustratie groter.

Geniet van je pup en help hem vanuit rust, veiligheid en vertrouwen de wereld te ontdekken!

Dit artikel is geschreven door Annemiek. Hondenservice Annemiek.

Menu