Hondenschool Annemiek
Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht, Ridderkerk, Dordrecht en Papendrecht.

Geen traditionele hondentraining of hondenschool.
Een andere benadering in het opvoeden en begeleiden van honden!

Bij mij draait het om de hond te leren begrijpen en echt een band op te bouwen waarin respect en vertrouwen centraal staan. Hem begeleiden vanuit rust tot een ontspannen hond die nieuwsgierig mag zijn! Ruimte voor keuzes en hun natuurlijk gedrag. Vaardigheden aanleren voor in het dagelijks leven.

Er wordt gewerkt op basis van het natuurlijk gedrag en communicatie van honden. Trainen is bijzaak. Geen continu ‘gestrooi’ met snoepjes en allerlei kunstjes, maar leren communiceren en echte vaardigheden voor het dagelijks leven leren. Gewoon puur, terug naar de ‘basis’, maar met alle kennis die we vandaag de dag hebben over hondengedrag en -welzijn.

Het welzijn van de hond staat voorop en de begeleiding is met zachte hand. Bij de opvoeding en begeleiding wordt bij ‘ongewenst’ gedrag altijd vanuit de oorzaak gewerkt. ‘Ongewenst’ gedrag wordt niet onderdrukt/ gestraft. We gaan kijken waar het vandaan komt om vervolgens op dat punt verandering aan te brengen.

De hond vaardigheden leren voor in het dagelijkse leven. Grenzen aangeven met het behoud van veel ruimte voor keuzes en hun nieuwsgierigheid/ onderzoekend gedrag.

Het zoveel mogelijk tegemoet komen in de behoeften van de hond, binnen de grenzen die we aan ze opleggen, is heel belangrijk in mijn werkwijze. Daarnaast draait het om:
  • Werken op basis van natuurlijk gedrag en communicatie van honden
  • Gedrag begeleiden vanuit de oorzaak
  • Begeleiding, sturing en grenzen leren geven in alledaagse situaties
  • De subtiele lichaamstaal van de hond leren zien en interpreteren
  • Werken aan een relatie gebaseerd op elkaar begrijpen, vertrouwen en respecteren
  • Werken zonder dwang en intimidatie. En uiteraard zijn alle correctie (hulp)middelen verboden
  • Leren over hoe o.a. voeding, vaccinatie, ontworming/onvlooiing en een bench invloed kunnen hebben op het gedrag van de hond (holistische werkwijze)

Een relatie gebaseerd op vertrouwen en samenwerken met respect voor de hond i.p.v. een relatie gebaseerd op commando’s en het aldoor naar de hand willen zetten van de hond.
U hoeft niet duidelijk te maken dat u de baas bent, gelukkig weten we inmiddels beter (zie ook het artikel Dominantietheorie achterhaald). Het draait om een band opbouwen en samenwerken.

Voor het opbouwen van een band is het vooral belangrijk om diegene (in dit geval de hond) in zijn waarde te laten. Respecteren voor wie die is en wat die aankan. Echt luisteren naar elkaar/ gehoor geven aan wat er ‘gezegd’ wordt. Er voor de ander zijn en op elkaar kunnen vertrouwen. Dat is niet anders in de omgang met onze honden vind ik. En zo werken we dus ook.
Daarnaast is kennis belangrijk over onder andere: de belevingswereld van de hond, de verschillende fases in hun leven en bijbehorend gedrag, de communicatie van honden en hun behoeften.

Zelf nieuwsgierig zijn naar de hond. Hem echt willen leren kennen/begrijpen en van hem willen leren.

We werken met een vaste (lichtgewicht) lange lijn van 3 meter of langer (geen uitrol-/ flexilijn) en de hond dient een borsttuig te dragen met lijnbevestiging op de rug. Het beste is een tuig dat boven de schouders langs loopt en ruim achter de voorpoten zit. Dit model wordt ook wel een Y tuig genoemd. Zie AnnyX en Haqihana in de webshop. Met deze modellen wordt de hond niet beperkt in zijn beweging door het tuig. Andere modellen doen dit wel, wat op lange termijn (net als bij een halsband) een grote kans op klachten geeft.

De volgende cursussen bied ik aan:

Ik kom de eerste les bij u aan huis. De vervolglessen vinden plaats bij u vanuit huis, in het park of op de omheinde leslocatie in Zwijndrecht aan de Langeweg. Ideaal indien u uit Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht, Ridderkerk, Dordrecht, Alblasserdam of Papendrecht komt.

Menu