Hondenschool Annemiek
Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht, Ridderkerk, Dordrecht en Papendrecht.

Geen traditionele hondentraining of hondenschool.
Een eigentijdse visie in het opvoeden en begeleiden van honden!

Vaardigheden leren in het dagelijks leven in plaats van allerlei kunstjes en commando’s aanleren. Het samenleven met een hond is namelijk veel meer dan deze leren om commando’s op te volgen.

Bij mij draait het om de hond te leren begrijpen. Inzicht krijgen in de hond. Leren over hun natuurlijk gedrag, de subtiele communicatie en lichaamstaal (kalmerende- en stresssignalen), hun behoeften en hoe dit alles dan te ‘vertalen’ naar de praktijk in het dagelijkse leven. En leren werken met de intrinsieke motivatie van de hond en niet alleen met voer.

Keuzevrijheid, veiligheid, vertrouwen en duidelijkheid.

Bij de opvoeding en begeleiding wordt bij ‘ongewenst’ gedrag altijd vanuit de oorzaak gewerkt. We gaan kijken waar het vandaan komt om vervolgens op dat punt verandering aan te brengen. ‘Ongewenst’ gedrag wordt dus niet onderdrukt/ gestraft. Onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig straffen en corrigeren onzeker en ‘agressief’ gedrag in de hand werken.

Het zoveel mogelijk tegemoet komen in de behoeften van de hond, binnen de grenzen die we aan ze opleggen, is heel belangrijk in mijn werkwijze. Daarnaast draait het om:
  • Werken op basis van natuurlijk gedrag en communicatie van honden
  • Gedrag begeleiden vanuit de oorzaak
  • Begeleiding, sturing en grenzen leren geven in alledaagse situaties
  • De subtiele lichaamstaal van de hond leren zien en interpreteren
  • Werken aan een relatie gebaseerd op elkaar begrijpen, vertrouwen en respecteren
  • Werken zonder dwang en intimidatie. Fysieke correcties en correctie (hulp)middelen zijn niet toegestaan
  • Leren over hoe allerlei andere dingen zoals bv. voeding, vaccinatie en ontworming/onvlooiing invloed kunnen hebben op de hond (holistische werkwijze)
Samenwerken en samen genieten! in plaats van gehoorzamen en overheersen.

Het is belangrijk te werken aan een goede band met de hond. Aan een band gebaseerd op veiligheid en vertrouwen. En van daaruit lekker samen dingen ondernemen. Samenwerken in de verschillende dagelijkse situaties. Kijken wat de hond aan gedrag en emoties laat zien. Leren wat die nodig heeft en hoe u kan helpen.
Dit komt in de plaats van de achterhaalde gedachte dat het draait om commando’s en overheersen. U hoeft niet bezig te zijn met ‘laten zien wie de baas is’. Gelukkig weten we inmiddels veel beter (zie ook het artikel Dominantietheorie achterhaald). De laatste 30 jaar is er veel onderzoek gedaan op het gebied van honden. Naar aanleiding van deze nieuwe inzichten zijn er veel dingen veranderd. Ik leer u hier graag meer over.

Hondenwelzijn is belangrijk en daarom dient de hond een borsttuig te dragen. Het beste is een tuig dat boven de schouders langs loopt en ruim achter de voorpoten zit. Dit model wordt ook wel een Y tuig genoemd. Met deze modellen wordt de hond niet beperkt in zijn beweging door het tuig. Andere modellen doen dit wel, wat op lange termijn (net als bij een halsband) een grote kans op klachten geeft. Meer hierover is te vinden in het artikel Een hondentuig. Zie ook AnnyX en Haqihana in de webshop.
Het mag geen anti-trektuig zijn en de lijn dient bevestigd te zijn op de rug
We werken met een vaste (lichtgewicht) lange lijn van 3 meter of langer. Uitrol-/ flexilijnen zijn (op een enkele uitzondering na in de privéles) niet toegestaan.

De volgende cursussen bied ik aan:

Ik kom de eerste les bij u aan huis. De vervolglessen vinden plaats bij u vanuit huis, in het park of op de omheinde leslocatie in Zwijndrecht aan de Langeweg. Ideaal indien u uit Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht, Ridderkerk, Dordrecht, Alblasserdam of Papendrecht komt.

Menu