Een hondentuig

Hondenwelzijn staat hoog in het vaandel en om die reden dienen de puppy’s (eigenlijk alle honden) tijdens het wandelen aan de lijn een borsttuig te dragen.

De nek is erg kwetsbaar. Altijd, maar al helemaal in de groei. Met een halsband vangt de nek alle klappen en druk op.  Het kan veel schade aanbrengen. Meer hierover in de bijgevoegde folder.

De schade komt vaak pas jaren later tot uiting. Daarbij komt ook dat de meeste honden goed zijn in het verbergen van lichamelijk ongemak en pijn.

De puppytijd is de periode waarin de hond nog alles moet leren, maar het lijf ook nog kwetsbaarder is. Ze leren aan de lijn te lopen en onderweg van alles nieuws tegenkomen. En de meeste pups zijn erg nieuwsgierig. Een pup zal tijdens het uitlaten/lopen aan de lijn nog veel onverwachte bewegingen maken. Hij moet nog (van)alles leren, waaronder wandelen zonder trekken. Het is dan ook niet ongewoon dat de pup regelmatig (ineens) het eind van de lijn bereikt, of dat u zelf de pup moet begrenzen. Denk hierbij aan het voorkomen dat de pup van de stoep af gaat, voorkomen dat hij tegen iemand opspring of elke tuin in gaat.

Een goed passend tuig/harnas verdeeld de druk over de borst, waardoor het prettiger is voor de hond en beter voor de gezondheid. Feit blijft dat geleerd moet worden hoe ze zich (aan de lijn) dienen te gedragen! Of de hond nu een halsband om heeft of een tuig. Dat is dus aanleren en training. Dus juist ook in die opvoedingsfase dient de hond een zo veilig mogelijke ‘uitrusting’ te dragen in de vorm van een goed passend Y-tuig,

Wat daarbij belangrijk is om te beseffen is dat niet alle tuigen per definitie goed zijn. Er zijn veel tuigen die helemaal niet goed zijn voor het gestel van de hond en dus, net als een halsband, op de lange termijn een grote kans geeft op lichamelijke ongemakken en blessures (o.a. aan de schouder).

Vandaar dat ik ook specifiek een Y-tuig adviseer. Dit is het juiste model tuig voor elke hond en véle malen beter dan een halsband! Altijd, maar zeker in de groei en als er nog opgevoed moet worden.

Een Y model tuig dat goed past, zorgt dat de hond vrij kan bewegen zonder belemmering. Het loopt boven de schouder langs, zit niet in de oksel en moet zo afgesteld zijn dat tijdens het lopen de elleboog ook niet tegen een gesp aankomt.

Er zijn mensen die zeggen dat een tuigje er juist voor zorgt dat de hond meer gaat trekken. Om te beginnen gaat dat niet op. Honden met halsband kunnen net zo hard gaan trekken. Er zijn honden die zelfs met een slipketting om nog enorm trekken. Sommige zelfs ze erg totdat ze bijna stikken.

Daarnaast is het meestal andersom.-> Maakt het wegvallen van die druk op de hals/ het keelgebied dat de hond al iets rustiger wordt. Die druk op het keelgebied zorgt namelijk ook voor meer aanmaak van adrenaline.

Wandelen zonder trekken is een kwestie van aanleren en kan gewoon met een tuig. Het zijn andere factoren die ervoor zorgen dat een hond consequent in de lijn hangt. Daar moet oog voor zijn en vanuit dat punt hoor je te werken.

Naast de lichamelijke voordelen van het aangelijnd wandelen met een tuig hebben we het nog geen eens gehad over de invloed van een halsband of tuig op de communicatie van honden onderling. Ook hierin is een tuig fijner dan een halsband. Door het vrij kunnen bewegen van de nek en kop is er minder verstoring in de communicatie tussen honden als ze aan de lijn zitten.

Meer informatie: ‘Wat gebeurd er onder de halsband

Afbeelding van HHIN

Afbeelding van HHIN

Menu